Digiaika sai alkunsa siitä, kun ensimmäiset tietokoneet tulivat yleiseen käyttöön. Loppujen lopuksi tietokoneiden historia ei ole vielä kovinkaan pitkä, mutta ne ovat kehittyneey hurjaa vauhtia. Kukaan ei vielä tiedä, minne niiden kehitys tulee meidät tulevaisuudessa viemään. Tietokoneet eroavat laskimesta siinä, ettäkun laskin palvelee hyvin helppojen tehtävien ratkaisussa, olisi suurempien yhtälöiden ratkaisu sillä aikaavievää. Tietokoneella tämä onnistuu sekunneissa. Tietokoneet mahdollistavat myös ohjelmoinnin ja ohjelmien pyörittämisen.
Tietokoneita on kyllä ollut olemassa aina 40 -luvusta lähtien, mutta tuolloin nuo varhaiset versiot palvelivat lähinnä valtioita sodankäyntitarkoituksessa. Lähes puolta vuosisataa myöhemmin, 80 -luvulla, tietokoneet yleistyivät yritysten toimistojen käytössä ja syrjäyttyivät pikku hiljaa kirjoituskoneet tehokkuudellaan. Tuolloin niiden koko myös pieneni radikaalista verrattuna aikaisempiin versioihin. Kasaritietokoneet olivat suurimmillaankin enää vain huonekalujen kokoisia. Tästä lähti tietokoneiden kehityksen nopea nousu, sillä vain vähän myöhemmin, 90-luvulla, tietokoneet löysivät tiensä myös tavallisten tallaajien käyttöön. Tuolloin ne kuuluivat myös jo autojen ja kotien varustuksiin.
2000 -lukuun mennessä tietokoneet olivat jo lähes joka ikisen käytössä niin töissä kuin kotonakin. Ilman tietokonetta ei enää voinut pärjätä missään. Tietokoneiden kannettavat versiot, kannettavat tietokoneet tai “läppärit”, mahdollistivat tietokoneen kuljettamisen minne tahansa ja sen käytön milloin ja missä vain.
Hieman myöhemmin, 2010 -luvulla yleistyneet tablettitietokoneet veivät tämän vielä astetta pidemmälle, sillä äärimmäisen pienet ja kevyet kosketusnäytölliset älylaitteet kulkivat mukana vaikka taskussa tai laukussa.
Nykyaikaiset älypuhelimet vastaavat ominaisuuksiltaan lähestulkoon tietokonetta. Ne tarjoavat pääsyn verkkoon lähes tulkoon missä tahansa kunhan internet -yhteys on saatavilla. Älypuhelinten keksiminen on merkittävä virstanpylväs ihmiskunnan historiassa, sillä älypuhelimet ovat yleistymisestään lähtien olleet jatkuvassa nousukiidossa ja ovat nykyään lähestulkoon pakollinen hankinta. Niiden avulla omistaja on jatkuvasti kiinni verkostossa. Kännykkä on yleensä omistajansa mukana minne tahansa hän meneekään, ja jatkuvasti kehittyvät ominaisuudet ovat tehneet siitä all in one -laitteen käyttäjälleen, sillä siinä kun aikaisemmin ihminen tarvitsi kelloa, kalenteria, puhelinta, kameraa, videokameaa, kirjeitä, kirjoja, kuva-albumia, radiota, televisiota ja karttaa, ovat kaikki edellä mainitut nyt osana tuota pientä kannettavaa kapistusta. Puhelimeen ladattavilla sovelluksilla, applikaatioilla, voi ominaisuuksia laajentaa entisestään. Etsit sitten karttoja, elokuvia, ruoka-ohjeita tai kuvanmuokkausohjelmia, löytyy sopiva applikaatio varmasti – jokop ientä maksua vastaan tai täysin ilmaiseksi.
Älypuhelimia kritisoidaan paljon niiden koukuttavuudesta. Kuitenkin ne ovat tuoneet käyttäjilleen myös paljon hyvää. Ne ovat helpottaneet elämää monin tavoin ja edistäneet globalisaatiota, kun yhteydenpito ihmisiin ympäri maailmaa on tehty helpoksi muun muassa sosiaalisen median avulla. Kun aikaisemmin yhteydenpidossa piti tyytyä kirjeisiin tai ehkä sähköposteihin, voi nyt olla jatkuvasti yhteydessä puheluiden, viestien ja jopa videopuheluiden välityksellä niihin ihmisiin, jotka asuvat pitemmän välimatkan päässä.
Älypuhelimien takia myös televisiokulttuuri on kääntynyt päälaelleen. Kun aikaisemmin katsottiin sitä, mitä telkkarista tuli ja juuri silloin kun se tuli, niin nykyään Netflixin kaltaiset suoratoistopalvelut ovat mahdollistaneet sen, että voit katsoa mitä tahansa – milloin tahansa. Sivustot sisältävät tuhansittain ohjelmavaihtoehtoja aina ysärin hittisarjoista uusimpiin kotkotuksiin.
Nykyään älylaitteet vievät ihmisen päivästä suuren osan. Ne myös pitävät huolen siitä, ettei koskaan tule tylsää hetkeä. Moni huomaa tylsyyden iskettyä, että käsi kurottuu automaattisesti selaamaan puhelinta. Uudeksi ongelmaksi onkin muodostumassa älylaitteiden aiheuttama riippuvuus, ja moni yrittää vähentää laitteiden käyttöä. Kehitys on jatkuvaa, ja laitteet saavat jatkuvasti uusia ominaisuuksia, jotka palvelvat ihmisen mukavuutta ja hyvinvointia sekä usein myös turvallisuutta. Ovatko älypuhelimet siis hyvästä vai pahasta?