Digiajan historiaa

Digiajan historia

Jättiläistietokoneista hyöhenenkevyisiin läppäreihin

Tietokoneen historia on verrattain lyhyt. Vain muutamissa vuosikymmenissä se on kehittynyt valtavankokoisesta laskinjärkäleestä koko maailman yhdistäväksi miljoonia ohjelmia pyörittäväksi monitoimikoneeksi. Tämä alun perin sotakäyttöön valtioiden hyödyksi kehitelty keksintö on tullut pitkälle alkuasetelmastaan, ja nykyään se palvelee sotatarkoituksen sijasta lähinnä viihdetarkoituksessa. Myös koko on supistunut murto-osaan alkuperäisestä. Siinä missä alkuperäiset koneet olivat koko huoneen kokoisia jättiläisiä, nykyiset kannettavat versiot ovat kevyitä kuin hyöhenet ja sujahtavat kätevästi vaikkapa käsilaukkuun. Nykyisin koneensa voi valita useista designeista ja itselleen voi valita parhaiten käyttötarkoitukseensa sopivan laitteen tuhansista vaihtoehdoista. Toki myös pöytätietokoneet ovat edelleen kuvioissa, sillä niiden suorituskyky on monesti parempi kuin pienempien serkkujensa. Nykyisin myös kannettavat tietokoneet eli niin sanotut läppärit ovat yllättävän tehokkaita.

Tabletit ottavat valtaa

2010-luvulla tietokoneperhe sai uuden älykkään jäsenen, kun taulutietokoneet eli niin sanotut tabletit syntyivät maailmaan. Nämä älylaitteet ovat ikään kuin tietokoneen ja älypuhelimen hybridi, joka yhdistää molempien parhaat puolet. Tablettitietokone on jopa kannettavaa konetta kätevämpi kuljettaa mukana, sillä se on pieni ja nimensä mukaisesti siinä on pelkästään näyttö, joten se ei paina juuri mitään. Näppäimistöä ei tarvita ollenkaan, sillä laite toimii kosketusnäytöllä.

Älypuhelin yleistyy

Kännykät ovat olleet kuvioissa jo muutamia vuosikymmeniä, mutta 2010-luvulla räjähdysmäisesti yleistyneet älypuhelimet ovat aloittaneet uuden mullistuksen ja peräti uuden vaiheen ihmishistoriassa. Nykyään puhelin on tärkeä osa omistajansa identiteettiä ja jopa imagoa. Kännykkä on mukana aina ja sen sisältö on salattua, eikä siihen pääse käsiksi kukaan muu paitsi jaetussa muodossa. Monet henkilökohtaisetkin tiedot kulkevat mukana älykännykän välityksellä. Sinne voi ladata niin pankin tunnusluvut kuin terveystiedotkin. Älypuhelimen saa helposti omia tarpeita vastaavaksi lataamalla siihen itse valitsemiaan sovelluksia tuhansien vaihtoehtojen joukosta. Älypuhelin myös mahdollistaa sosiaalistumisen miljoonien ihmisten kanssa ympäri maailman, sillä internetin välityksellä on yhteys kaikkiin verkossa oleviin sosiaalisen median välityksellä.

Älypuhelin helpottaa omistajansa elämää monin tavoin. Yhteydenpito on nykyään helppoa ja nopeaa ja voit olla yhteydessä kehen tahansa, vaikket tuntisi häntä etukäteen. Shoppailuun on tullut kokonaan uusi haara, nettishoppailu. Ostoksia tehdäkseen ei tarvitse mennä älylaitettaan pidemmälle, vaan miljoonat tuotteet ovat yhden klikkauksen päässä kotiintoimituksesta. Kuluttajalla on valinnanvaraa enemmän kuin koskaan ennen. Tämä luo niin rajattomia mahdollisuuksia kuin paineitakin myyjille, joiden pitää pystyä erottumaan edukseen kasvavilla markkinoilla. Sen lisäksi että kuluttaja voi ostaa käyttötavaroita verkosta, on nykyään myös ruoan ostaminen tällä tavoin tehty mahdolliseksi. Tämä on hyvä vaihtoehto kiireiselle ihmiselle, jolla ei ole ylimääräistä aikaa kaupassa haahuiluun.

Älypuhelimen toimia seurataan koko ajan. Verkkokauppa seuraa, miten kuluttaja liikkuu heidän sivustollaan. Kuluttajan liikkeet tietämällä hänelle voidaan tarjota kohdennettua mainontaa ja näin saada hänet lopulta ostamaan tuote, jota kohtaan hän on osoittanut kiinnostusta. Tämän saattaa huomata, kun samat mainokset alkavat tulla vastaan missä ikinä netin syövereissä liikkuukaan.

Digitalisoituminen uhkaa peitota perinteisemmät viihteen keinot

Yli 20 prosenttia suomalaisista nuorista yksin asuvista sinkuista ei omista televisiota enää ollenkaan, käy ilmi Tilastokeskuksen tekemästä kyselystä. Kaikista Suomen talouksista televisiotta elelee vajaat 10 prosenttia. Kun digiaika kävi päälle ja televisiovastaanottimet piti vaihtaa digitaalisiin versioihin, sai moni talous tarpeekseen koko televisiosta. Digitalisoituminen ja varsinkin älypuhelimet ja striimauspalvelut ovat aiheuttaneet sen, ettei televisiolle ole enää juurikaan tarvetta. Digitalisoituminen on aikeissa syrjäyttää myös muutkin perinteiset viihteen keinot, sillä se ottaa kasvavassa määrin valtaa television lisäksi niin radiolta kuin lukemiseltakin.