Millaisia työkaluja digitalisoituminen tarjoaa taiteeseen?

Netti on pullollaan mahdollisuuksia tehdä ja jakaa taidetta – usein jopa aivan ilmaiseksi. Kaikkein edistyneimmät kuvankäsittelyohjelmat pakottavat avaamaan kukkaronnyörejä vähän enemmänkin, mutta budjetilla elävä taiteilija saattaa tyytyä vähempäänkin. Jakamiseen ja oppimiseen ei tarvitse nykyään digitalisaation ansiosta panostaa rahallisesti kovinkaan paljon.

Pinterest

Pinterest tarjoaa mainion kanavan kauniiden kuvien jakamiseen ja selailuun yksinkertaisella, silmiä hivelevällä designilla. Sen ilmoitustaulutyyppinen design mahdollistaa omien, tietyn teeman ympärillä pyörivien kokoelmien luomisen. Se on yksi nopeimmin kasvavista sosiaalisista medioista tällä hetkellä.

Jaa taidetta

Omalla Pinterest-tililläsi voit jakaa kauniita otoksiasi muille käyttäjille. Muut voivat tykätä luomastasi sisällöstä ja lisätä sen omiin kokoelmiinsa. Muokkausominaisuuksia tämä ohjelmisto ei juurikaan tarjoa, vaan tänne ladattavien kuvien oletetaan jo valmiiksi olevan editoituja ja laadukkaita.

Inspiroidu!

Pinterest on järjestelmällisen perfektionistin märkä päiväuni, sillä sovellus perustuu asioiden järjestelyyn ja organisointiin teemoittain. Voit tehdä kuvakokoelmia haluamistasi aiheista ja lisätä sisältöä aina löytäessäsi sopivaa. Voit myös inspiroitua selailemalla muiden kokoelmia ja ottaa niistä osio omiin kokoelmiisi.

Snapchat

Snapchatin ajatus perustuu lyhyiden videoiden tai kuvien jakamiseen. Ne katoavat palvelusta 24 tunnin kuluttua eikä niitä voi tallentaa, joten niistä on hyötyä ja iloa käyttäjille vain lyhyen aikaa, mutta toisaalta ne eivät vie turhaa muistitilaa.

Jaa lyhyitä videoklippejä tai kuvia

Snapchat mahdollistaa lyhyiden videoklippien tai kuvien jakamisen muille käyttäjille. Niin sanotusta tarinastaan voi tehdä julkisen, jolloin se on näkyvissä kaikille. Kanavat pyörivät usein jonkun tietyn teeman ympärillä, jolloin tilaajat löytävät tiensä kanavan pariin mielenkiinnonkohteidensa perusteella. Näin voi jakaa seuraajilleen vaikkapa taideteoksia tai hauskoja videopätkiä. Videoiden tai kuvien muokkaukseen ei ole tarjolla paljonkaan vaihtoehtoja, joskin muutama värinkorjausfiltteri, äänenmuuntofiltteri ja ajanmuuntofiltteri on tarjolla. Myös leikekuvia, sijantitietoja tai tekstiä voi lisätä klippiensä päälle.

Inspiroidu taidekanavista

Jos haluat elämääsi lisää kauniita asioita taiteen muodossa, voi olla paikallaan seurata Snapchatin taide-aiheisia kanavia. Ne voivat tarjota insipraatioita myös omaan työhön tai teoksiin ja antaa täysin uutta näkökulmaa tai ideoita.

Youtube

Youtube on videoiden suoratoistopalvelu. Vaikka sitä käytetään paljon musiikin kuunteluun ja jakamiseen, on se mainio alusta myös taidevideoille. Youtube tarjoaa mainion mahdollisuuden niin sanotuille vlogaajille eli videobloggajille, jotka pitävät blogia videomuodossa. Myös taidevlogi on hyvä ja ihmisiä kiinnostava aihe.

Jaa osaamistasi

Oletko taituri ja haluat jakaa oppiasi muidenkin iloksi? Tee ohjevideo taiteen tekemiseen ja jaa se YouTube-kanavallasi. Videon avulla muut voivat oppia enemmän aiheesta ja kehittyä itsekin taidoissaan. Videoita ei tällä ohjelmalla voi muokata mitenkään, vaan editointi pitää hoitaa ennen videon lataamista palveluun.

Ota opiksesi ja ammenna osaamista paremmilta

Oletko aloittelija, joka on kiinnostunut uuden taidon oppimisesta? YouTuben tarjoamat, käyttäjien sinne lataamat lukuisat ohjevideot voivat opettaa sinulle lähes mitä tahansa. Käyttäjien jättämistä kommenteista voi arvioida videon hyödyllisyyden.

Tumblr

Tublr on blogialusta, jossa voi helposti jakaa mitä tahansa musiikista videoihin

Jaa omia kokemuksia

Tumblr on loistava paikka itsensä ilmaisemiseen. Voit jakaa lähes mitä tahansa sisältöä, eli tekstiä, linkkejä, musiikkia tai videoita. Myös viestien tai fanipostin lähettäminen muille käyttäjille onnistuu tällä sivustolla. Tumblr on siis mainio alusta myös taiteellisen näkemyksen ilmaisuun ja taideteosten jakamiseen muille käyttäjille.

Hae inspiraatiota muiden tekemästä sisällöstä

Voit inspiroitua muiden käyttäjien luomasta sisällöstä ja hakea siitä vaikutteita omaan työhösi. Voit myös kommunikoida muiden käyttäjien kanssa, mikä mahdollistaa sosiaalisen kanssakäymisen aspektin toteutumisen sivustolla. Voit etsiä sivustolta muita samanhenkisiä ihmisiä ympäri maailmaa.