Miten sosiaalinen media mahdollistaa taiteen

Sosiaalisen median mukana myös taide on saanut aivan uuden ulottuvuuden. Eri sosiaalisen median sovellukset tarjoavat erilaisia apuvälineitä niin taiteen tekemiseen kuin jakamiseenkin. Sosiaalinen media on myös tuonut taiteen kaikkien ulottuville missä ja milloin tahansa.

Parhaan alustan otosten jakamiselle tarjonnee kuvapalvelu Instagram, joka on Facebookin omistama sosiaalinen verkosto. Palvelu perustuu lähinnä kuviin, joihin voi toki halutessaan liittää lyhyen esittelytekstin. Sovelluksen ulkoasu on muutoin melko simppeli, mikä jättää tilaa tärkeimmälle: kuville.

Kuvien jakaminen Instagramissa

Instagram on turvallinen alusta jakaa kuviaan. Tarkat yksityisyysasetukset takaavat sen, että jakamasi kuvat on nähtävissä vain niille, joiden niiden haluat näkyvän. Voit valita että kuvasi näkyvät kaikille tai pelkästään seuraajillesi. Seuraajasi saat päättää itse, joten tällöin ulkopuoliset eivät pääse käsiksi kuviisi. Instagramissa voi jakaa kerralla joko vain yhden kuvan tai nipun, jota voi selata edes takaisin pyyhkäisemällä sormella.

Kuvien muokkaus Instagramissa

Pelkästään kuvien jakamisen lisäksi Instagram tarjoaa myös kattavat ja laajat ominaisuuden otosten muokkaamiseen. Kuvastaan saa hetkessä entistäkin vaikuttavamman joko valmiilla filttereillä tai asetuksia säätämällä.

Valmiit filtterit

Instagram tarjoaa käyttäjilleen taiteen luomiseksi peräti 24 kappaletta ilmaisia filttereitä. Niiden välillä voi selata vapaasti, ja yhdellä klikkauksella kuvansa tunnelman voi muuttaa täysin. Käyttäjät voivat kokeilla vaikkapa klassista mustavalkoista joka ei petä koskaan, värejä kirkastavia filttereitä jotka luovat läpitunkevan vaikutelman, kontrastia lisääviä filttereitä, jotka saavat tunnelmasta syvällisen tai valoa pehmentäviä filttereitä, joiden avulla kuvaan saa herkkää tunnelmaa.

Kuvan asetusten säätäminen

Jos kuvan muokkaaja haluaa nähdä otoksensa säätämiseen enemmän vaivaa ja tietää tasan tarkkaan mitä otoksensa muokkaukselta haluaa, on kuvan asetusten säätäminen itse paikallaan. Instagram tarjoaa muokkaukseen laadukkaat ja helpot työkalut, joilla kuvan muokkaukseen ei kulu kovinkaan paljon aikaa, joskin laatu tulee olemaan huikea. Työkaluja on tarjolla muun muassa kuvan kaltevuuden säätöön, kirkkauden säätöön, kontrastin säätöön, rakenteen säätöön, värien lämmön, kylläisyyden ja laadun säätöön, varjojen säätöön sekä varjojen säätöön.

Instagramin tarinat

Lisämahdollisuuden mediataiteen tekemiselle tarjoaa Instagramin Tarinat-ominaisuus. Se tarjoaa mahdollisuuden live -lähetyksen tekemiseen seuraajilleen, tekstin jakamiseen, väliaikaisen kuvan tai videon jakamiseen, niin sanotun bumerangi-videon jakamiseen, superzoom -videon jakamiseen ja taaksepäin kelautuvan videon jakamiseen. Kuviin ja videoihin voi vapaasti liittää tekstiä ja kuvakkeita, muun muassa oman sijantinsa voi jakaa.

Myös tämä sosiaalisen median jätti tarjoaa alustan kuvien jakamiselle. Vaikka Facebook perustuukin suurelta osalta myös tekstiin, tarjoaa se myös kuvien jakamiseen hyviä työkaluja. Ihmiset voivat selailla jakamiasi kuvia siinä määrin kuin sinä sen sallit, ja pystyt asettamaan ne myös täysin yksityisiksi, jolloin kukaan muu itseäsi lukuun ottamatta ei näe niitä.

Kuvan liittäminen päivitykseen

Facebook tarjoaa loistavan alustan varsinkin pitkien tekstipäivitysten tekemiseen, joilla voi pitää kaverinsa kartalla elämänsä tärkeistä virstanpylväistä. Näihin tekstipäivityksiin voi halutessaan liittää yhden tai useamman kuvan. Facebook ei kuitenkaan tarjoa niille minkäänlaisia muokkausominaisuuksia, vaan kuva menee jakoon sellaisenaan.

Kuva-albumin luominen

Facebook tarjoaa mainion sähköisen vastineen perinteiselle valokuva-albumille. Kuvia voi kerrallaan pistää jakoon niin monta kappaletta kuin haluaa. Tämä on mainio paikka säilyttää muistot katseltavassa muodossa ilman ylimääräistä kuvien tulostamisen vaivaa. Miinuspuolena on toki se, että palvelu ei tarjoa kuvien muokkaamiseen tai paranteluun minkäännäköisiä työkaluja, vaan ne ladataan palveluun sellaisenaan.

Profiilikuvat

Profiilikuvaa ladatessaan törmää Facebookin ainoaan muokkaustyökaluun eli rajaustyökaluun, jolla kuvastaan saa rajattua halutun kokoisen ja profiilikuvan mittoihin sopivan. Profiilikuvallleen voi asettaa myös eri teemoihin liittyviä filttereitä, ns kehyksiä.