Videoiden luominen

Ilmaiseksi ladattavissa olevia videoeditoreita on kyllä tarjolla, mutta muutakin kuin pätkimisominaisuuksia kaipaava voi joutua löyhentämään kukkaronsa nyörejä ainakin vähän, jos haluaa aikaan ammattimaista jälkeä.

Ilmaisohjelmia, varsinkaan kattavilla ominaisuuksilla varustettuja sellaisia, ei ole tarjolla mitenkään kasapäin. Kovin mahtavia ominaisuuksia ei siis kannata odottaa, mutta jos on valmis tyytymään vähempään, niin vaihtoehtoja löytyy kyllä myös ilmaiseksi. Tällaiset ohjelmat sopivat muun muassa videopätkän pituuden siistimiseen tai formaatin muuttamiseen.

Kuten sanottu, ilmaiselta videoeditoriohjelmalta ei kannata odottaa mahdottomuuksia. Jos tarkoituksena on kuitenkin vain trimmailla videon pituutta, hidastaa jotakin videon kohtaa tai luoda kuvista koostuva video, käy tämä editori tähän tarkoitukseen mainiosti.

Windows Movie Makerin hyvät puolet

Windows Movie Makerin ehkä paras puoli on juurikin se, että se on täysin ilmainen ja ajaa asiansa videoeditorina kohtuullisella tasolla. Mitään taikoja se ei pysty tarjoamaan, mutta melko näyttäviä pätkiä silläkin pystyy editoimaan, jos taitoa vaan riittää. Ohjelma on erittäin selkeä ja sopii myös aloittelijalle. Ominaisuuksia on kohtuullisesti, ja videoihinsa saa muun muassa lisättyä siirtymiä ja efektejä. Myös tekstin lisääminen pätkiin onnistuu, joskaan mahdollisuudet eivät tässä ole päätä huimaavia. Äänen voimakkuutta pystyy säätämään ja videon pituutta voi trimmata tai sen voi jakaa kahtia. Pätkin nopeutta voi säädellä, mikä mahdollistaa pikakelauksen tai hidastuksen. Edistyneimmissä versioissa on jopa anti-shake ominaisuus, joka tasoittaa holtittomasti tärisevää videopätkää. Pätkiin voi lisätä päälle niin selostusta kuin musiikkiakin.

Windows Movie Makerin huonot puolet

Ilmaisohjelmisto ei tarjoa rajattomia mahdollisuuksia editointiin, vaan ominaisuudet jäävät pintaraapaisuksi. Tekstin editoimiseen ei ole paljon vaihtoehtoja ja muun muassa videopätkien värisäätely ei ole mahdollista valmisfilttereiden ulkopuolella. Monet efektit ovat hieman köyhän oloisia eikä niitä käyttämällä saa aikaan kovin ammattimaista vaikutelmaa videolleen. Toki järkevällä käytöllä tälläkin editorilla saa ihan käyttökelpoisia pätkiä aikaiseksi.

Jos videonsa editorilta kaipaa edistyneempiä ominaisuuksia ammattimaisen lopputuloksen takaamiseksi, voi maksullisen ohjelman hankkiminen olla paikallaan. Välttämättä silloinkaan ei joudu elämään makaronilla kuukausia, vaan ohjelmiston voi saada omakseen oikein kohtuullisellakin hinnalla.

Tämä videoeditori ei todellakaan maksa maltaita, mutta tarjoaa sitäkin edistyneempiä ominaisuuksia videon editointiin. Edullinen hankinta mahdollistaa superammattimaisen jäljen ja kerää varmasti kiitosta.

Corel VideoStudio Pro X9:n hyvät puolet

Ilmaisohjelmista poiketen tämä ohjelmisto tarjoaa mahdollisuuden myös pätkien laadun editointiin. Värejä ja varjoja ja valoisuutta voi säädellä mielensä mukaan, mikä mahdollistaa videon tunnelman korostamisen halutulla tavalla ja ammattimaisen lopputuloksen. Erilaisia efektejä ja siirtymiä on tarjolla kasapäin, ja ne ovat muokattavissa ja kustomoitavissa omanlaisiksi. Videon nopeus on kustomoitavissa helpolla työkalulla. Ääniraitoja voi olla useita päällekkäin ja niiden editointi on mahdollista efektejä myöten. Tekstin editoiminen käy tällä ohjelmalla myöskin kätevästi, sillä editointiin voi käyttää valmiita skaaloja, tai tekstin voi kustomoida täysin omanlaisekseen omilla väreillä, fonteilla, rajauksilla ja varjoilla ja sekä liike-efekteillä. Edistyneet ominaisudet tekevät videon editoimisesta helppoa ja mukavaa, ja lähes kuka tahansa pystyy siihen. Jos jotakin ongelmia ilmenee, Corelin tukitiimi vastaa ripeästi ja heidän ohjeillaan ongelmat saadaan varmasti selätettyä.

Corel VideoStudio Pro X9:n huonot puolet

Ohjelmistoa ei ole tarjolla suomen kielellä, vaan editoijan täytyy osata toimia englanniksi. Myöskin tukihenkilöstö on englanninkielistä. Aloittelijalle ohjelma saattaa olla aluksi hämmentävä kaikkine ominaisuuksineen, varsinkin jos ei tiedä, mistä tarvitsemaansa ominaisuutta oikein etsisi.