Tervetuloa digiajalle

Mitä on digiaika? Miten se näkyy meidän jokaisen joka päiväisessä elämässä? Digitaalisuus on tullut jäädäkseen, se on fakta josta ei pääse mihinkään. Kehitys on jatkuvaa, eikä loppua näy.

Emme voi paeta sitä faktaa, että nykyään jokainen työikäinen tarvitsee työtoimissaan ainakin jossain määrin digisisältöä. Kun aiemmin tietokoneet ja siten digitaalisuus kuuluivat olennaisesti vain suurten konsernien toimistoihin, on digitaalisuudesta nyt tullut osa oikeastaan joka ikistä ammattia. Oli kyseessä sitten sähköinen työjärjestelmä tai tuotteiden myyminen netissä, jokainen hyötyy netin antimista varmasti ja voidaankin sanoa, että internetin ja digitalisaation yleistyminen on helpottanut monia työtoimia ja ammatteja huomattavasti. Toki opittavaakin on vielä runsaasti, ja moni kokee että nopeasti tapahtuvan sähköistymisen perässä ei meinaa millään pysyä.

Yksi digitalisuuden nopeasti kehittyvä aspekti on sähköisyys opinnoissa. Kun aikaisemmin opiskelijat ja oppilaat puuduttivat kirjoituskättään lyijykynällä, saa nykyään opetella sähköistymiseen jo pienestä pitäen kun kannettavat tietokoneet ja tabletit ovat korvanneet perinteiset menetelmät. Yhä enemmän ja enemmän opetus siirtyy tietokoneille, joissa oppimateriaalit kulkevat sähköisessä muodossa opiskelijan tai oppilaan mukana missä ja milloin tahansa. Näin opetus on mahdollista myös etänä, eikä opiskelijan tarvitse välttämättä poistua kotoaan osallistuakseen opetukseen. Myös sähköiset koejärjestelmät ja oppiympäristöt ovat korvanneet perinteiset selluloosaversiot, mikä helpottaa ja nopeuttaa opiskelijoiden taakan lisäksi myös tehtävien tarkastusta.

Digitaalisuus ei enää nykyään jää työpaikalle tai kouluun, vaan seuraa mukana kaikkialle. Elektroninen vempain on omistajansa silmäterä joka paikassa ja aina. Se mahdollistaa sosiaalistumisen olinpaikasta riippumatta sekä yhteydenpidon kaukanakin asuviin ihmisiin.

Muun muassa shoppailu käy nykyään entistä kätevämmin, kun ostoksia tehdäkseen ei tarvitse poistua edes kotoaan. Tämä luo mahdollisuuksia etenkin niille, joilla kodistaan poistumisen mahdollisuutta ei syystä tai toisesta ole. Nykyään jopa ruokaostokset voi hoitaa tällä tavalla.

Digitalisuuden yleistyminen on myös mahdollistanut ihmisten yksityiskohtaisen seuraamisen, sillä ihmisten liikkeitä verkossa valvotaan tarkkaan niin sanottujen evästeiden avulla, ja näin voidaan tarjota jokaiselle mahdollisimman personoitu internetkokemus kohdennettuine mainontoineen. Liikkeiden seuraaminen ei kuitenkaan suinkaan rajoitu internetin käyttöön, vaan liikkeitä seurataan myös fyysisesti kaikkialla puhelimien sijaintitietojen välityksellä. Kirjautuessasi vaikkapa ostoskeskuksen verkkoon tulet harvemmin lukeneeksesi verkon käyttöehtoja ja ymmärtääksesi, että liikkeitäsi kauppakeskuksen alueella valvotaan jatkuvasti. Näin tiedetään, kauanko aikaa olet viettänyt alueella ja missä olet käynyt.

Digitaalisuus kotona

Kotona vietetty aika menee yhä enemmän internetin parissa, minkä ovat mahdollistaneet räjähdysmäisesti yleistyneet älylaitteet. Usein niitä voi myös yhdistää toisiinsa, ja älypuhelimellaan voi jo hallita kodin stereoita, turvajärjestelmää kameroineen ja keittiön kodinkoneita. Yhä useampi kodinkone on nykyään kytköksissä digitaalisuuteen. Älykkäitä kodinkoneita voi jo hallita etänä puhelimensa välityksellä. Uunin voi laittaa esilämpenemään ennen kuin on edes päässyt kotiin saakka. Myös televisiot ovat yhä useammin kytköksissä internetiin ja niiden välityksellä voi striimata haluamaansa ohjelmaa milloin tahansa.

Digitaalisuus harrastuksissa

Digitaalisuus näkyy yllättävän paljon myös harrastuksissa. Usein niihin ilmoittaudutaan internetin välityksellä, läsnäolo merkitään nettiin ja tuloksetkin saattavat löytyä sieltä. Tiedot avoimista harrastuspaikoista löytyvät niille tarkoitetuilta internetsivustoilta. Tietoja eri harrastuksista löytyy seurojen ja muiden harrastustentarjoajien sivuilta. Kilpailut löytyvät niille tarkoitetuilta sivuilta ja usein pelien tai otteluiden kulku ja tulokset merkitään sinne, joskus niitä voi jopa päästä seuraamaan livenä.

Internet tarjoaa myös harrastamiseen uuden tavan, sillä opetusvideoiden avulla voi oppia uuden tekniikan tai tavan harrastaa kotoa käsin. Materiaalit harrastuksiin saa usein kätevästi tilattua verkosta.